Announcement

Collapse
No announcement yet.

Η ζωή στη Γερμανία ....

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

Originally posted by georget View Post
    καλησπέρα σε ολους, σκοπευουμε να αγοράσουμε αυτοκίνητο και ήθελα να μου δώσετε πληροφόριες για το πως λειτουργούν τα πράγματα εδώ. πχ βλέπω πολλά να πωλούνται όπου το tuv εχει λήξει, διαβάζω για πράσινη κάρτα κτλ. τι με συμφέρει μιας και για αρχή θα είναι κάτι μικρό και φτηνό?επίσης τα τέλη κυκλοφοριας έρχονται κάθε αρχή του χρόνου όπως και ελλάδα?μήπως είναι καλύτερα να περιμένω τον καινούριο χρόνο τότε?γιατί υποθέτω αν περιμένω για αρχή του χρόνου θα τα έχει πληρώσει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης. με την ασφάλεια τι γίνεται?γενικά όσο περισσότερα κυβικά τοσο ψηλότερο το κόστος ασφαλίστρων και τελών?

Επιγραμματικά θα σου αναφέρω αυτά που γνωρίζω

TUV: Απο ιδιώτη μην αγοράσεις αυτοκίνητο που έχει λήξη TUV ή λήγει μέσα στο επόμενο 6 μηνο. Πρώτον μπορεί το αμάξι να έχει πρόβλημα και απο τον ιδιώτη δεν έχεις εγγύηση και δεύτερον το TUV κοστίζει περίπου €90. Γιατί να τα δώσεις εσύ? Απο πωλητή αν έχει λήξει θα στο περάσουν πρίν στο δώσουν (μήν δώσεις λεφτά πρίν απο αυτό) και θα έχεις εγγύηση 1 χρόνο για μηχανικές βλάβες. (Αυτό γίνεται στο 99% των περιπτώσεων δηλ δίνουν εγγύηση)

Αυτό που είναι σημαντικό είναι το "Fahrzeugbrief" το λεγόμενο γράμμα. Όποιος έχει αυτό είναι κάτοχος του αυτοκινήτου. Όταν θα δώσεις τα χρήματα χέρι με χέρι θα πρέπει να σου δώσει αυτό το γράμμα και με αυτό θα πάς στην "Verkehrsamt" του δήμου να το δηλώσεις στο όνομα σου και να πάρεις πινακίδες (Συνολική διαδικασία 15 λεπτά).

Τέλη κυκλοφορίας - φόρος : Ότι ήξερες απο την Ελλάδα ξέχνα το. Δεν υπάρχουν αυτοκόλλητα ή τίποτα τέτοια ή το πληρώνεις κάθε αρχή του έτους κ.α. Μετά απο την διαδικασία που σου είπα παραπάνω θα σου έρθει ένα γράμμα στο σπίτι με τα τέλη κυκλοφορίας και ότι θα τα τραβήξουν απο τον τραπεζικό λογαριασμό που έδωσες στην παραπάνω διαδικασία σε διάστημα 1 μήνα. Αυτό ήταν. Δεν έχει σημασία αν θα το αγοράσεις με τον καινούργιο ημερολογιακά χρόνο ή τώρα. Απο την ώρα που θα το αγοράσεις τρέχει ο χρόνος. Δηλαδή αν το αγοράσεις αύριο δεν θα σου ξαναπούν έλα πλήρωσε και το 2013!!!!Αυτό στο Ελλάδα. Σε περίπτωση μάλιστα που το πουλήσεις πρίν να συμπληρωθεί χρόνος και πάς τις πινακίδες πίσω σου επιστρέφουν και τον αντίστοιχο φόρο. Τα μικρότερο σε κυβικά έχουν λιγότερο φόρο (απο €60 εώς €200 πάει).

Για την ασφάλεια : Μόλις πάρεις πινακίδες θα πρέπει να κάνεις και ασφάλεια την ίδια ημέρα (κανονικά δεν πρέπει να το κουνήσεις χωρίς ασφάλεια). Το κόστος έχει τεράστια διαφορά με την Ελλάδα. Άν έχεις γράμμα απο την ένωση ασφαλιστών στην Ελλάδα ότι είχες στο όνομα σου αυτοκίνητο ασφαλισμένο στην Ελλάδα την γλύτωσες και θα πληρώνεις λιγότερα. Αν όχι ξεκινάς απο το 140% που είναι πολλά λεφτά . Το πόσο θα σου πάει τελικά ή ασφάλεια δεν έχει καμία σχέση με τα κυβικά αλλά με το μοντέλο του αυτοκινήτου. Μπορέις να κάνεις ασφάλεια απο το internet αλλά αμα δεν γνωρίζεις σου προτείνω να πάς σε μια ασφαλιστική. Τα έξοδα μπορείς να τα πληρώνεις κάθε μήνα κάθε 3μηνο, 6μηνο ή χρόνο. Αν δεν πληρώσεις την ασφάλεια σου έρχεται η αστυνομία, η οποία ειδοποιήται αυτόματα.

It’s simple. When someone does something nice for you, you pay it forward and do an act of kindness for someone else.

Comment

Αν έχω καταλάβει σωστά, το TUV είναι το ΚΤΕΟ.
      Για να πάρω ένα αυτοκίνητο από Ελλάδα και να το δηλώσω στη Γερμανία (δηλαδή να πάρω γερμανικές πινακίδες) τι διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω;
      Τι έγγραφα χρειάζεται να έχω από Ελλάδα και πού πρέπει να απευθυνθώ για αυτές τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στο Μόναχο;

Comment

Originally posted by fotios View Post
        Αν έχω καταλάβει σωστά, το TUV είναι το ΚΤΕΟ.
        Για να πάρω ένα αυτοκίνητο από Ελλάδα και να το δηλώσω στη Γερμανία (δηλαδή να πάρω γερμανικές πινακίδες) τι διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω;
        Τι έγγραφα χρειάζεται να έχω από Ελλάδα και πού πρέπει να απευθυνθώ για αυτές τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στο Μόναχο;
        Έχει απαντηθεί σε παρενφερές θέμα http://www.patriotaki.net/τρόπος-ζωή...603/#post50646
        It’s simple. When someone does something nice for you, you pay it forward and do an act of kindness for someone else.

Comment

απο την ελλάδα το χαρτί ότι δεν είχαμε ατυχήματα απο που το περνουμε?επίσης έχει σχέση αν θα γραφτεί στη γυναίκα μου ή σε μένα αν και εγώ θα δουλέυω?

Comment

απο την ελλάδα το χαρτί ότι δεν είχαμε ατυχήματα απο που το περνουμε?επίσης έχει σχέση αν θα γραφτεί στη γυναίκα μου ή σε μένα αν και εγώ θα δουλέυω?
            Το χαρτι το παίρνεις απο την ένωση ασφαλιστών ή ρώτα την τελευταία ασφαλιστική εταιρία. Το Bonus για την ασφάλεια στην Γερμανία το πέρνει αυτός που γράφει το χαρτί αυτό. Ο άλλος μπορεί να μπεί δεύτερο όνομα. Δεν έχει σημασία ποιός δουλεύει. Και χώρίς εργασία μπορέις να έχεις αυτοκίνητο στο όνομα σου.

Comment

καλημερα στεφι σημερα σε βρηκα και θελω να σε ρωτησω ,ειμαι 5 μηνες στην γερμανια και δηλωμενη 3 μηνεσ μηνες στην δουλεια.ειμαι εγκυος 4 μηνων.τον συντροφο μου ακομα να τον δηλωσουν στον δημο φαινεται ακομα σαν τουριστας τα πραγματα εχουν αρχισει να δυσκολευουν στην δουλεια.μας χρωστανε λεφτα μας συμπεριφερονται σαν να ειμαστε σκλαβοι και οχι υπαλληλοι.σε περιπτωσει που χασω την δουλεια μου η φυγω εχω καποιο βοηθημα απο το κρατος μερχρι να βρω την επομενη δουλεια.ανυσηχω παρα πολυ γιατι πρεπει να σκεφτομαι και το παιδι .σε παρακαλω απαντησε μου αν μπορεις.

Comment

Originally posted by ioanfa View Post
                σε περιπτωσει που χασω την δουλεια μου η φυγω εχω καποιο βοηθημα απο το κρατος μερχρι να βρω την επομενη δουλεια
                Αυτό είναι ερώτηση ή κατάφαση;

Εγώ στη θέση σας θα έβρισκα κάποιο κρατικό εκπρόσωπο για να καταγγείλω τον εργοδότη με τα παρακάτω:
                α) καθυστερεί να σας δηλώσει
                β) χρωστάει χρήματα
                γ) απαράδεκτη συμπεριφορά

Καλό είναι να επιμείνετε στη καταγγελία για να βρείτε το δίκιο σας.
                Εκεί είναι Βερολίνο και λειτουργούν οι νόμοι. Αν τον ελέγξουν, όλο και κάποιο πρόστιμο θα του επιβάλλουν.
                Από τη γερμανία δεν μπορούν να σας βγάλουν με το ζόρι αφού (ακόμα) είμαστε στην ευρωζώνη, άρα δεν έχετε λόγο ανησυχίας.

Comment

Originally posted by ioanfa View Post
                  σε παρακαλω απαντησε μου αν μπορεις.
                  Γεια σου,

Η σε απολύσουν η φύγεις, αν δηλωθείς μετά ως άνεργος στο Argentur für Arbeit (germ. OAEΔ) δεν θα έχεις το δικαίωμα επιδόματος Arbeitslosengeld I, γιατί δεν έκλεισες ένα χρόνο.

Δεν γνωρίζω στη δικιά σου περίπτωση αν σε βοηθήσει το Jobcenter με το επίδομα Arbeitslosengeld 2, γιατί αυτό το επίδομα ανεργίας 2 (Arbeitslosengeld II, ALG II η και Hartz IV) δηλαδή η κοινωνική πρόνοια, κόβετε προσωρινά για την εισδοχή νέων μεταναστών και της ΕΕ από 23.02.2012 μέχρι 22.02.2013!!
                  Έχεις κανένα έντυπο U1 η U2 στα χέρια σου που φαίνεται τη εργαζόσουν τα τελευταία 2 χρόνια?
                  Αλά ποτέ δεν γνωρίζεις, γιαυτό θα έλεγα να πας σε κάθε περίπτωση στο Jobcenter και να ρωτήσεις και τους εξήγησης σε πια κατάσταση είστε, ότι υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης, ότι είσαι έγκυος κλπ. αλά θα ήταν καλύτερα αν στα χαρτιά φαίνεται ότι σε έδιωξαν από την εργασία!!
                  Από κει και πέρα αν τηρείς τις προϋποθέσεις για επίδομα ανεργίας δικαιούσαι και τα απαραίτητα πχ ασφάλεια υγείας κτλ.

Σχετικα...το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απευθυνθείς στο Arbeitsgericht και σε έναν δικηγόρο εργατικού δίκαιου. Από κει θα πάρεις τις σωστές πληροφορίες.
                  Αλλά έλεγξε και πάλι πριν τα έγγραφα και τις συμφωνίες σου με τον εργοδότη!
                  Παραθέσεις: μπορείς να απευθυνθείς και στο Arbeitsamt ότι δεν σε δηλώνει ο εργοδότης
                  Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να σε δηλώσει (Sozialversicherungspflicht), μέσα σε ένα μήνα!
                  Μίλα ξανά με τον εργοδότη η καλύτερα στείλ` του ένα συστημένο γραμμα για να λάβει υπόψη ότι απαιτείς τα δικαιώματα σου και θα το αναφέρεις στο Arbeitsgericht. Εάν συνεχίζει να σου κάνει το “κορόιδο”, που δεν πιστεύω αν καταλάβει ότι εσύ πας σοβαρά για ποινικές διώξεις, το επόμενο βήμα είναι στο Arbeitsamt και δηλώνεσαι ταυτόχρονα και άνεργος.
                  Θέλει και λίγο προσοχή, εάν σας παρέχει στέγαση, σε έχει μήπως σύμβαση εργασίας σε δοκιμασία? Δηλ. Auf Probe? Μπορεί να βρεθείς στον δρόμο γιαυτό επαναλαμβάνω, έλεγξε και πάλι πριν τα έγγραφα και τις συμφωνίες σου με τον εργοδότη!

Χωρίς σοβαρών μορφών εγκλήματος δεν σε απελάσουν από την Γερμανία!

Comment

Η σε απολύσουν η φύγεις, αν δηλωθείς μετά ως άνεργος στο Argentur für Arbeit (germ. OAEΔ) δεν θα έχεις το δικαίωμα επιδόματος Arbeitslosengeld I, γιατί δεν έκλεισες ένα χρόνο.

milu δηλαδη και αν φυγεις απο την δουλεια δικαιουσε ταμειο ανεργιας;

Comment

Από το γερμ. ΟΑΕΔ επιβάλλουν πάντα κατ' αρχήν μια χρονική εμπλοκή μέχρι 12 εβδομάδες, το λεγόμενο Sperrzeit, αν υπέβαλε ο εργαζόμενος την παραίτησή του χωρίς εύλογη αιτία!
                      Αν αποδείξεις όμως ότι υπήρχαν σημαντικοί λόγοι για την παραίτησή, δεν επιβάλλουν το Sperrzeit.

Ποιοι λόγοι είναι αυτί; θα βρεις εδώ

Arbeitslosengeld 1 - ArbeitsRatgeber
                      Arbeitslosengeld Sperrzeit – Sperrfrist beim ALG 1 | www.alg-i.de

Comment

Αγαπητέ milu, σβήσε μερικά πμ από τα εισερχόμενα μηνύματά σου. Προσπαθώ να σου στείλω πμ αλλά μου εμφανίζει το εξής:

Ο χρήστης $user[username] έχει υπερβεί το όριο συνολικών αποθηκευμένων προσωπικών μηνυμάτων που του αντιστοιχεί και δε μπορεί να λάβει επιπλέον μηνύματα μέχρι να ελευθερώσει χώρο για αποθήκευση.

(Σόρυ για την εκτός θέματος δημοσίευση)

Comment

να κάνω μια ερώτηση?ανοιξαμε λογαριασμό σε τράπεζα και μας έδωσαν τις κλασσικές κάρτες ατμ, αυτές μπορούμε να τις χρησημοποιούμε στα καταστήματα κατευθείαν?αν ναι ποια έννοια του ηλεκτρονικού πορτοφολιού που μας είπανε αφού έτσι κιαλλιώς έχουμε όλα τα χρήμματα διαθέσιμα?

Comment

να κάνω μια ερώτηση?ανοιξαμε λογαριασμό σε τράπεζα και μας έδωσαν τις κλασσικές κάρτες ατμ, αυτές μπορούμε να τις χρησημοποιούμε στα καταστήματα κατευθείαν?αν ναι ποια έννοια του ηλεκτρονικού πορτοφολιού που μας είπανε αφού έτσι κιαλλιώς έχουμε όλα τα χρήμματα διαθέσιμα?
                            Φανταζομαι ειναι η κλασικη EC karte ... εννοει οτι μπορεις να πληρωνεις μαλλον τα παντα και παντου .... επισης μπορεις να κανεις αγορες μεσω ιντερνετ ακομα και να αγοραζεις τσιγαρα απο τα αυτοματα μηχανηματα στους δρομους... μαλλον αυτο εννουσε ο υπαλληλος της τραπεζας.και οντως αυτο κανει η EC μπορεις να κανεις αναληψη αλλα και να πληρωνεις τα παντα ακομα και κεμπαπ να πας να φας μπορεις να πληρωσεις με την EC καρτα.
                            Better Think twice instead once

Comment

χμ, λίγο επικίνδυνο δεν είναι αυτό σε περίπτωση που την χάσεις,?πχ την χρεωστική την φόρτιζα όσο ήθελα στην ελλάδα, και να χανοταν έχανα ότι είχα μέσα

Comment

Απαραίτητη η δήλωση στο προξενείο;

Γεια σας, μήπως ξέρει κάποιος αν πρέπει να πάω να δηλώσω και στο προξενείο ότι μένουμε πλέον οικογενειακώς στην Γερμανία(Αμβούργο συγκεκριμένα); Είμαστε δηλωμένοι κανονικά στο bezirksamt, μια και νοικιάζουμε σπίτι και δουλεύω κιόλας( η σύζυγος δεν δουλεύει λόγω 2ης εγκυμοσύνης).

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Comment

Working...
                                X