Announcement

Collapse
No announcement yet.

Η ζωή στη Γερμανία ....

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

Σε υπερευχαριστώ για τα links, έχω διαβάσει αρκετά περί φορολογίας αλλά το συγκεκριμένο site δεν το είχα ξαναβρεί και βλέπω ότι τα λένε πολύ κατανοητά.

Όσο δεν μου δημιουργούν πρόβλημα έξω δεν με πειράζει που υπάρχουν, κάποια στιγμή θα πουληθούν. Η εταιρία είναι το πρόβλημα γιατί δεν έχει μόνο φόρους αλλά και υποχρεώσεις - έξοδα (συν ότι είναι ομμόρυθμη), δεν θέλει κανένας να αγοράσει μερίδιο (λεφτά δεν υπάρχουν), προς το παρόν δεν μπορεί να λυθεί και επειδή έχει να κάνει με συγγενείς καταλαβαίνεις...

Σε ευχαριστώ πολύ kosofos

Comment

Καλό μήνα! Λιγάκι καθυστερημένα γράφω αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Μάριε βρίσκεσαι ακόμα Νυρεμβέργη; Χρειάζομαι μια μικρή βοήθεια (μεταφραστή). Άν έχεις κάποιον φίλο-γνωστό που μπορεί να με εξυπηρετήσει στείλε ένα μήνυμα, ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Βασίλη δεν είδα να γράφεις την εμπειρία σου, ελπίζω να σου πήγαν όλα καλά..

Comment

Τελευταία φορολογική δήλωση στην Ελλάδα

Καλησπέρα σε όλους. Διαβάζω αυτό το υπέροχο φόρουμ και έχω δει αρκετές πληροφορίες για την ζωή στην Γερμανία. Έχω όμως μία ερώτηση για το τι πρέπει να κάνω πίσω στην Ελλάδα για την τελευταία μου φορολογική δήλωση και ζήτω βοήθεια.
        Εγώ εργάστηκα μέχρι το Μάιο 2012 στην Αθήνα και από 15 Ιουνίου εργάζομαι και μένω μόνιμα στην Γερμανία. Δεν έχω δηλώσει κάτοικος εξωτερικού στη ΔΟΥ ακόμη και αναρωτιόμουν τώρα πως θα κάνω την δήλωση στην Ελλάδα. Κανονικά δηλώνω μόνο τα Ελληνικά εισοδήματα όπως κάθε χρόνο (μισθωτή είμαι και κανένα άλλο εισόδημα δεν έχω εκεί) ή μήπως πρέπει κάπου να τους γράψω και το ποσό που έχω βγάλει και στη Γερμανία; Επιπλέων, εάν υπάρχει κάτι άλλο πού πρέπει να προσέξω στην δήλωση, παρακαλώ πείτε μου.
        Φαντάζομαι πως υπάρχουν και άλλοι στην ίδια κατάσταση και θα εκτιμούσα την βοήθεια σας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Comment

Καλημέρα ξεκίνα απο τα ακόλουθα link

ΕΕ - Φορολόγηση εργαζομένων σε άλλες χώρες της ΕΕ - Η Ευρώπη σου

Η φορολόγηση των κατοίκων εξωτερικού (Ενημέρωση άρθρου) | Forin.gr

Υπάρχει σύμβαση στα περισσότερα μέλη της ΕΕ για εξάλειψη διπλής (πιθανής φορολόγησης). Το ακόλουθο έχει υπογραφεί απο "Βασιλείου της Ελλάδος και της Ομοσπόνδου Δημοκρατίας της Γερμανίας" πάει καιρός τώρα δηλαδή
          Περί κυρώσεως της μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδος και της Ομοσπόνδου Δημοκρατίας της Γερμανίας συμφωνίας περί αποφυγής της διπλής φορολογίας και αποτροπής της φοροδιαφυγής εν σχέσει προς τον φόρον εισοδήματος, κεφαλαίου ως και τον φόρον επιτηδεύματοςΆρθρον MόνονKυρούται και έχει ισχύν νόμου η εν Aθήναις υπογραφείσα την 18ην Aπριλίου 1966 Συμφωνία μεταξύ του Bασιλείου της Eλλάδος και της Oμοσπόνδου Δημοκρατίας της Γερμανίας, αποσκοπούσα την αποφυγήν της διπλής φορολογίας και την θέσπισιν κανόνων αμοιβαίας διοικητικής επικουρίας, εν σχέσει προς τον φόρον εισοδήματος, τον φόρον κεφαλαίου ως και τον φόρον επιτηδεύματος, ης το κείμενον έπεται εις την Ελληνικήν και Αγγλικήν γλώσσαν, αμφοτέρων των κειμένων όντων εξ ίσου αυθεντικών.O παρών νόμος θέλει ισχύσει από της δημοσιεύσεώς του εις την ...

Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να γραφτείς στην ΔΟΥ σαν κάτοικος εξωτερικού!
          It’s simple. When someone does something nice for you, you pay it forward and do an act of kindness for someone else.

Comment

εφοσον εργαστηκες μεχρι το 2012 πολυ απλα θα κανεις φορολογικη τον Μαιο που ερχεται κανονικα με την βεβαιωση αποδοχων του εργοδοτη και οτι αλλο εχεις δεν εχεις.Απο γερμανια δεν χρειαζεται να δηλωσεις κατι... αφορα μονο οτι εχεις κανει Ελλαδα.αν την κανεις μονος σου μεσω taxisnet ακομα καλυτερα. Αν εχεις λογιστη που διαχειριζεται το taxisnet σου ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να ξερεις username password οποτε το 2014 να κανεις μια μηδενικη δηλωση που δεν θα χρειαζεται κατι ιδιαιτερο ... μεσω ιντερνετ ολα και τελος.
            Better Think twice instead once

Comment

οποτε το 2014 να κανεις μια μηδενικη δηλωση που δεν θα χρειαζεται κατι ιδιαιτερο ... μεσω ιντερνετ ολα και τελος.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Παιδιά προσοχή με την μηδενική δήλωση! Ακόμα και με μηδενική δήλωση αν δεν συμπληρώσεις της κατάλληλες αποδείξεις με το ισχύον φορολογικό στην Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσεις φόρο. Παραθέτω ένα παράδειγμα (για κάποιον που δεν έχει τεκμήρια διαβίωσης σπίτια, αμάξια στο όνομα του)

Άγαμος

-Τεκμήριο διαβίωσης 2012 - 3.000 €
              -Απαιτούμενες αποδείξεις 2012 για αυτήν την περίπτωση 25% ---> 0.25*3000= €750
              -Έλλειμμα αποδείξεων 2012 αφού δεν ζεί στην Ελλάδα ---> 750 €
              -Πέναλτυ για το έλλειμμα αυτό ----> 750 € * 10% = 75 €
              -Προκαταβολή φόρου για το 2013 ----> 75 € * 55% = 41,25 €
              -ΣΥΝΟΛΟ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 - ---> 75 € + 41,25 € = 116,25 €

Έγγαμος

-Τεκμήριο διαβίωσης 2012 - 5.000 €
              -Απαιτούμενες αποδείξεις 2012 για αυτήν την περίπτωση 25% ---> 0.25*5000= €1250
              -Έλλειμμα αποδείξεων 2012 αφού δεν ζεί στην Ελλάδα ---> 1250 €
              -Πέναλτυ για το έλλειμμα αυτό ----> 1250 € * 10% = 125 €
              -Προκαταβολή φόρου για το 2013 ----> 125 € * 55% = 68,75 €
              -ΣΥΝΟΛΟ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 - ---> 125 € + 68,75 € = 193,75 €

Αυτή αγαπητοί συμπατριώτες μου είναι η χώρα μας και οι νομοθετικοί-οικονομικοί εγκέφαλοι της....
              It’s simple. When someone does something nice for you, you pay it forward and do an act of kindness for someone else.

Comment

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες και στους δυο σας!
                Διαβάζω, διαβάζω τα άρθρα και μπερδεύομαι είναι η αλήθεια. Τόσα χρόνια έκανα μόνη μου την δήλωση (μέσο το taxisnet βέβαια) και αυτά που γράφουν με βάζουν σε σκέψη: μπας και να βάλω λογιστή φέτος; Μετά έκατσα να διαβάζω και τα δικά τους φόρουμ και είδα πως και αυτή είναι το ίδιο χαμένοι…
                Something, κάτι τέτοιο σκεφτόμουν κ’εγώ, μόνο που δεν ξέρω εάν πρέπει να αναφέρω κάπου το εισόδημα που έχω από Γερμανία (στην Γερμανική δήλωση πρέπει να αναφέρω το ποσό από την Ελλάδα μου είπαν, μόνο σαν πληροφορία). Ξέρω ότι δεν μπορούν να μου ζητήσουν ξανά φόρους για αυτό, αφού τα έχω πληρώσει στην Γερμανία αλλά…
                Επίσης, ακόμη είμαι στην ΔΟΥ Ηλιούπολης. Πότε να την αλλάξω σε ΔΟΥ Κάτοικοι Εξωτερικού, τώρα ή με το που μου έρθει το εκκαθαριστικό;
                Πολλές ερωτήσεις, θα ψαχτώ και άλλο και ελπίζω να δω φως κάπου.

Comment

Στην δικία σου περίπτωση @Nimowe πρόσεχε γιατί είσαι στην μέση περίπου του οικονομικού έτους. Αν έχεις μείνει στην Ελλάδα 183 μέρες το 2012 θα πρέπει να πληρώσεις στην Ελλάδα φόρο για τα εισοδήματα της Ελλάδας και της Γερμανίας (που θα είναι αυξημένος λόγω εισοδήματος απο το εξωτερικό) μιας και η φορολογική κατοικία παραμένει στην Ελλάδα και μετά θα πρέπει να κάνεις αίτηση για επιστροφή φόρου στην Γερμανία για ότι σου έχουν κρατήσει.

Δείτε παραδείγματα εδώ http://www.taxexperts.gr/cms/common/...rticle_id=2964

Comment

Originally posted by Nimowe View Post
                    Επίσης, ακόμη είμαι στην ΔΟΥ Ηλιούπολης. Πότε να την αλλάξω σε ΔΟΥ Κάτοικοι Εξωτερικού, τώρα ή με το που μου έρθει το εκκαθαριστικό;
                    Εγγραφή την ΔΟΥ εξωτερικού θα πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που έχεις την ''φορολογική σου κατοικία'' σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Με βάση των νόμο 3943/2011 για την ''Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών'' που μπορείς να βρεις εδώ (Αναζήτηση Φ.Ε.Κ.), έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στη φορολόγηση των κατοίκων εξωτερικού.

Τι σημαίνει κατοικία ορίζουν τα άρθρα 51-56 του ΑΚ , σύμφωνα με τα οποία τα φυσικά πρόσωπα θεωρείται ότι έχουν κατοικία τον τόπο της κύριας και μόνιμης εγκατάστασής τους, ενώ κανένας δεν μπορεί να έχει συγχρόνως περισσότερους τόπους κύριας και μόνιμης εγκατάστασης και ως εκ τούτου περισσότερες από μία κατοικία.

Φορολογική κατοικία ενός φυσικού προσώπου είναι αυτή που συνδέεται με τον τόπο όπου βρίσκονται τα ζωτικά συμφέροντά του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επαγγελματική του δραστηριότητα, την οικογενειακή του κατάσταση και φυσικά τα οικονομικά του συμφέροντα, δηλαδή τον τόπο όπου παράγει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του. Πλεόν το βάρος απόδειξης ότι είσαι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού και έχεις τη διαμονή σου εκεί το έχεις εσύ ενώπιον της εφορίας, δηλαδή εσύ θα πρέπει να μεταβείς και να δηλώσεις ότι έχεις φορολογική κατοικία σε άλλη χώρα από την Ελλάδα. Αν δεν γίνει αυτό κανονικά θα φορολογηθείς για το παγκόσμιο εισόδημα σου στην Ελλάδα

Για περισσότερες πληροφορίες: Η δ/νση της Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού είναι Μετσόβου 4, 10682 ΑΘΗΝΑ και τα τηλέφωνα της είναι: 2108204631, 2108204635.

Comment

Ευτυχώς δεν μαζεύονται 183 ημέρες στην Ελλάδα, 25/5 ήταν η τελευταία μου εργάσιμη, 1/6 ήρθα στην Γερμανία και 15/6 ξεκίνησε η σύμβαση. Άρα, φορολογούμε εδώ για τα Γερμανικά έσοδα (θα πάω σε λογιστή για την δήλωση στην Γερμανία, για να μην ξεχασθεί κάτι και ήδη μου είπανε να τους φέρω βεβαίωση εργοδότη, για να δούνε πόσα έχω πάρει).
                      Στην Ελλάδα, αφού πλήρωνα για μεγάλη κλίμακα, και προπλήρωνα και φόρους, φαντάζομαι πως πρέπει να πάρω και κάποια επιστροφή.
                      Για αποδείξεις δεν φοβάμαι, έχω την μαμά μου εκεί με αρκετές αποδείξεις και για εμένα φέτος.
                      Από το άρθρο κατάλαβα ότι δεν είμαι υποχρεωμένη να δηλώσω τα Γερμανικά έσοδα, εφόσον κατοικώ μόνιμα στην Γερμανία (183+ ημέρες μέσα στο 2012).
                      Τώρα, η μόνη ερώτηση που έμεινε είναι: αλλαγή ΔΟΥ: πότε και πέρα από τα Μ0, Μ1 και Μ7 χρειάζεται κάποιο χαρτί από την Γερμανία ή απλά το δηλώνεις;

Comment

Συγγνώμη, μόνο που γράφουμε ταυτόχρονα… Θα τους πάρω κανένα τηλέφωνο (να δούμε εάν θα το σηκώσουν) και θα στείλω την μαμά μου κάποια ημέρα στη ΔΟΥ Ηλιούπολης να προσπαθήσει να μου αλλάξει τα στοιχεία σε ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού. Για να δούμε τι θα γίνει. Δεν έχω χρόνο να πάω Ελλάδα τώρα και εάν χρειαστεί, τότε δεν θέλω να πάω και να με γυρίσουν πίσω για κάποια χαρτί.

Comment

Τώρα, η μόνη ερώτηση που έμεινε είναι: αλλαγή ΔΟΥ: πότε και πέρα από τα Μ0, Μ1 και Μ7 χρειάζεται κάποιο χαρτί από την Γερμανία ή απλά το δηλώνεις;
                          ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ τα link που σου έβαλα το λέει. Χρειάζεσαι πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (Steuerlicher Sitz Bescheinigung) απο την εφορία σου στην Γερμανία BZSt-Portal: Internetauftritt des Bundeszentralamtes für Steuern - Allgemeine Informationen - Bescheinigung SteuerIdNr Wohnsitz

Για να δηλώσεις εισοδήματα του 2012 απο την Γερμανία στην Ελλάδα αλλά και αντίστροφα (αν θές, δεν χρειάζεται) θα πρέπει να συμπληρώσουν την ακόλουθη φόρμα

*Α και ξέχασα επειδή είναι παιδιά τζιμάνια στην Ελλάδα δεν δέχονται χαρτία στα Γερμανικά. θα πρέπει όταν θα πάρεις το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας να πάς στο προξενείο να το μεταφράσεις με την σφραγίδα της χάγης "APOSTILLE". Επίσης θα πρέπει να είσαι εσύ παρούσα στην Ελλάδα και να δηλώσεις και αντίκλητο στην ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού (π.χ την μάνα σου) για να στέλνουν την χαρτούρα τους (Αυτό άμα το πείς στην Ευρώπη θα γελάει και το παρδαλό κατσίκι) γιατί δεν ξέρουν ακόμα τι σημαίνει internet και ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Τώρα όλα αυτά που σου έχω αναφέρει είναι ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ. Εσύ αποφασίζεις πώς θα πράξεις....δεν σου βάζω ιδέες ε?

Comment

Ήμουν σίγουρη πως το είδα κάπου, μόνο το όνομα στα Γερμανικά δεν είχα δει. Λες να μπορέσω να το πάρω το χαρτί γράφοντας email στο Finanzamt μου, στα Αγγλικά; Έως τώρα όλα τα χαρτιά μου τα έφτιαχνε ένα γραφείο, που το είχε προσλάβει η εταιρία μου. Αλλιώς, θα πάω να δω τι θα πει Γερμανική εφορία και να γελάσουν εκεί με τα γερμανικά μου.

Το APOSTILLE δεν το βάζουν οι Γερμανοί, συνήθως πρέπει να έρχεται από την αρχή που εκδίδει το χαρτί; Πού μπλέκεται το Ελληνικό προξενιό; Εγώ σκεφτόμουν να το μεταφράσω στην Ελλάδα, στο υπουργείο εξωτερικών, επειδή ξέρω περιπτώσεις που δεν έχουν δεχτεί μεταφράσεις, εάν δεν είναι από το υπουργείο… Ακριβός όπως το είπες: γελάει και το παρδαλό κατσίκι

Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα. Σας είναι ευγνώμον για την καλή δουλειά και συγγνώμη εάν σας έχω κουράσει, δεν ήταν ο σκοπός μου.

Comment

Το APOSTILLE δεν το βάζουν οι Γερμανοί, συνήθως πρέπει να έρχεται από την αρχή που εκδίδει το χαρτί; Πού μπλέκεται το Ελληνικό προξενιό; Εγώ σκεφτόμουν να το μεταφράσω στην Ελλάδα, στο υπουργείο εξωτερικών, επειδή ξέρω περιπτώσεις που δεν έχουν δεχτεί μεταφράσεις, εάν δεν είναι από το υπουργείο…

Προξενείο ή πρεσβεία = Υπουργείο εξωτερικών => Ελληνικό κράτος

Άρα μπορέις να κάνεις την ίδια δουλειά που θα έκανες στην μεταφραστική του ΥΠΕΞ στο ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ!

Comment

εμενα η απορια μου εναι η εξης
                                οκ θα παρω το πιστοποιητικο απο την Εφορια στην Γερμανια
                                το θεμα ειναι οτι πχ εγω ξεκινησα δουλεια τον Αυγουστο αλλα γερμανια ειμαι απο τον Ιουνιο
                                πως θα αποδειξω οτι ειμαι στην Γερμανια το μεγαλυτερο διαστημα του χρονου?
                                ουτως ωστε να μην πρεπει να δηλωσω τα εισοδηματα γερμανιας στην ελληνικη φορολογικη δηλωση και να κανω απλα μια φορολογικη δηλωση στην ελλαδα για οσα εβγαλα στην ελλαδα

Comment

Working...
                                X