Announcement

Collapse
No announcement yet.

Η ζωή στη Γερμανία ....

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

Καλησπερα και παλι,λοιπον το αυτοκινητο μου, επειδη εδω και περιπου 3 χρονια εχει να γινει ΣΩΣΤΗ συντηρηση,λογω οικονομικων προβληματων(εγω εχω να δω ενσυμο και δουλεια γυρω στα 3 χρονια),οπως καταλαβαινετε το ειχα παρατησει και με ενα γρηγορο υπολογισμο, θελει γυρω στα 500-600 ευρω για να γινει και με 320000χλμ στο κοντερ και μια 15ετια στους ωμους του, υπεθεσα να το πουλησω(στην ανακυκλωση δεινουν πενταροδεκαρες 200 ευρω) για να μπορεσω να ανεβω Γερμανια με ενα μικρο κεφαλαιο και να κανουμε μια αρχη.Παντως και να το βαλω στο γκαραζ και να το αφησω εκει δεν με πολυενοχλει γιατι ισως να μπορεσω να πουλησω το μηχανακι στην χειροτερη περιπτωση....και γινει η δουλεια μου....Γινεται να ανεβουμε Γερμανια χωρις ενα μικρο κεφαλαιο?πολυ χλωμο το βλεπω......
    Παντως ειμαι ακομη στο ψαξιμο και στις συζητησεις.... α ρε Ελλαδαρα...ΓΙΑΤΙ???

Comment

Ωραία, σας έχω νέα. Πήρα στο ΦΑ να ρωτήσω για το BZSt-Portal: Internetauftritt des Bundeszentralamtes für Steuern - Allgemeine Informationen - Bescheinigung SteuerIdNr Wohnsitz και μου είπανε πως δεν χρειάζομαι αυτό αλλά το "034450 Ansässigkeitsbescheinigung nach DBA" από https://www.formulare-bfinv.de/ffw/content.do. Κατεβάζω το δεύτερο, το συμπληρώνω και το στέλνω στο ΦΑ να μου το σφραγίσουν (μπορείτε να πάτε κ’εκεί επιτόπου). Παίρνω και τηλέφωνο στην ΔΟΥ ΚΕ και τους ρωτάω εάν κάνει το χαρτί (που είναι στα αγγλικά και στα γερμανικά) και μου λένε ΝΑΙ, και δεν χρειάζεται APOSTILLE ούτε μετάφραση.
      Ναι, όμως, στην Εφορία δεν τους αρέσει το χαρτί αυτό και δίνουν στην μαμά μου αντίγραφο από το http://www.steuerliches-info-center....ublicationFile. Αυτό λένε είναι το σωστό χαρτί (ευχαριστώ άλλη μια φορά Milu). Εγώ προσωπικά αναρτιόμουνα πως θα υπογράψουν χαρτί στα ελληνικά και αγγλικά στο ΦΑ, όμως σήμερα μου το σφραγίσανε χωρίς κανένα πρόβλημα.
      Άρα, θα το στείλω στην Ελλάδα αύριο και θα σας κρατήσω ενήμερους για ότι άλλο προκύψει στην πορεία.

Comment

εχω την εντυπωση οτι η εφορια @@@@κιζεται λιγο..
        τελος παντων
        να παρουμε τα πραγματα απο την αρχη και αν κανω λαθος διορθωστε με
        1. οταν θες να μεταφερθεις ως κατοικος εξωτερικος συμπληρωνεις τα Μ1 και Μ7 και παιρνεις και το χαρτι Bescheinigung SteuerIdNr Wohnsitz (το αλλο που εβαλες που σου ειπανσε στο ΦΑ εμενα δεν μου ανοιγει)
        Ουτως ή αλλως και στην σχετικη νομοθεσια λεει οτι
        τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν τόπο κατοικίας ή συνήθους διαμονής στην αλλοδαπή και υπόκεινται σε φόρο μόνο για το εισόδημά τους που προκύπτει στην Ελλάδα υποχρεούνται, να υποβάλλουν:εφόσον υπόκεινται σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά τους σε κράτος με το οποίο η Ελλάδα έχει συνάψει Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (Σ.Α.Δ.Φ.) του εισοδήματος, πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας

2. το χαρτι που εδωσε η μανα σου στην εφορια ειναι οταν θες να δηλωσεις τα εισοδηματα του εξωτερικου στην Ελλαδα. Δηλαδη να φορολογηθεις για το παγκοσμιο εισοδημα στην Ελλαδα...

Εγω παντως ξαναρωταω: αν εχω εισοδηματα απο ελλαδα δεν πρεπει να τα δηλωσω και στην Γερμανια; αφου πλεον εδω ειμαι κατοικος

Comment

Το Bescheinigung SteuerIdNr Wohnsitz δεν το θέλουν για εισοδήματα από μισθωτούς τουλάχιστον (το λέει κάπου πως είναι για κάτι σε σχέση με εισόδημα από τόκους ή κάτι τέτοιο). Θέλουν το http://www.steuerliches-info-center....ublicationFile που είναι και στο λινκ εδώ SIC-Portal: Internetauftritt des Bundeszentralamtes für Steuern - Quellensteuer κάτω στη λίστα με όνομα «Antrag auf Grund des Abkommens zur Vermeidung der Doppelbesteuerung zwischen Griechenland und Deutschland (siehe Hinweis)».
          Δεν δηλώνεις τα εισοδήματα του εξωτερικού στην Ελλάδα με αυτό το χαρτί, απλά αποδείχνεις πως είσαι Φορολογικός Κάτοικος Γερμανίας ποια (το λεγόμενο Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας) . Αυτό κάνεις με το χαρτί αυτό, το Μ1 και το Μ7, και εάν δεν πας αυτοπροσώπως, τότε ζητάνε και πληρεξούσιο ή εξουσιοδότηση, που να λέει πως «την/τον καθιστώ αντίκλητο σε σχέση με την Εφορία».
          Εφόσον έχω 183 ημέρες στην Γερμανία για το 2012, θα δηλώσω στην Ελλάδα μόνο τα εισοδήματα που έχω από την Ελλάδα, δλδ τους μιστούς μου για 5 μήνες. Το χαρτί που τους έδειξε η μαμά μου δεν τους έκανε μόνο και μόνο επειδή δεν ήταν στα Ελληνικά και Αγγλικά, αλλά στα Αγγλικά και Γερμανικά.
          Σήμερα πήγα και στον γερμανικό λογιστή μου. Και βέβαια πρέπει να δηλώσουμε εδώ στην Γερμανία τα εισοδήματα από την Ελλάδα, δλδ εμένα με ρώτησε πόσα ακριβός έχω πάρει και πρέπει να τα γράψει κάπου (ακόμη να πάρω την Βεβαίωση αποδοχών από την εταιρία μου, είχα μόνο νούμερα). Ξέρω μόνο πως δεν θα σου τα ξαναφορολογήσουν, εφόσον υπάρχει αυτή τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και η Ελλάδα σε έχει ήδη φορολογήσει. Βέβαια, όλα αυτά εξαρτούνται λίγο και από το τύπο εισοδήματος, αλλά γενικός νομίζω ισχύ.
          Εάν εξακολουθείς να έχεις πρόβλημα με το έγγραφο, δώσε μέιλ και θα σου το στείλω.
          Για την εξέλιξη θα γράψω σε 1-2 εβδομάδες, μιας και φτάσουν τα χαρτιά στην Ελλάδα.

Comment

εχω καποιες αποριες
            1. πως θα δηλωσεις τα εισοδηματα ΜΟΝΟ απο ελλαδα εφοσον δεν εχεις μεταφερθει σε ΔΟΥ Κατοικων εξωτερικου;
            πρωτα πρεπει να μεταφερθεις σε ΔΟΥ κατοικων εξωτερικου
            και για εκει χρειαζεται το Μ1 και το Μ7 και το πιστοποιητικο φορολογικης κατοικιας
            αφου το λεει ο νομος

2. το χαρτι που λες εσυ ειναι για να δηλωσεις εισοδηματα
            αφου λεει κιολας αν δεις "περιγραφη εισοδηματος"
            και το «Antrag auf Grund des Abkommens zur Vermeidung der Doppelbesteuerung zwischen Griechenland und Deutschland (siehe Hinweis)» στνη ουσια αυτο σημαινει.

μηπως καπου μπερδευτηκες; η καποιος στην εφορια λεει οτι ν ναι;
            Το Bescheinigung SteuerIdNr Wohnsitz δεν το θέλουν για εισοδήματα από μισθωτούς...ποιος δεν το θελει; στην ελληνικη ΔΟΥ?

Comment

Που και πως ξεκιναμε?

Καλησπερα σε ολους,παιδια χρειαζομαι την βοηθεια σας.Σκεφτομαστε πλεον εως το τελος του καλοκαιριου να ανεβουμε Γερμανια γιατι εδω πλεον δεν βλεπουμε μελλον.Ας αναφερω οτι ειμαστε 2 ατομα (ανδρογυνο) η γυναικα μου ζουσε στην Γερμανια απο μωρο και στα 25 της ηρθε Ελλαδα.Απο οτι φαινεται, για να βρει δουλεια θα ειναι καπως ευκολο(εχει πτυχιο παιδαγωγου αναγνωρισμενη απο το κρατος βγαλμενο στην Γερμανια).Εγω απο την αλλη ειμαι πτυχιουχος ηλεκτρολογος οχηματων,δεν ξερω την γλωσσα(ψιλοκαταλαβαινω τα πιο βασικα) και ειμαι διατεθημενος να κανω οποιαδηποτε εργασια.Επισης,επειδη η γυναικα μου εχει μια πολυ καλη φιλη στο Mannheim σκεφτομαστε να παμε κατα εκει.Αφου εκανα μια περιγραφη της καταστασης τωρα εχω καποιες ερωτησεις:
              1)Ποσα χρηματα θα χρειαστουμε για το ξεκινημα μας?(Υπαρχει περιπτωση να βρουμε ισα ισα για τα εισητηρια).
              2)Που θα μεινουμε?
              3)Που θα πρεπει να απευθυνθω για να βρω εργασια?
              4)Οσο αφορα για μεταφρασεις και τιποτα γενικος που να απαιτει χρηματα ειναι δυσκολο γιατι ειμαστε με 0 στο ταμειο και φιλοξενουμαστε στα πεθερικα μου.
              5)Απο αποψη εργασιας ειμαστε ανεργοι με καρτες ανεργιας,χωρις επιδομα (εγω 9 μηνες και η γυναικα μου 5 χρονια).
              6)Ποια εγγραφα πρεπει να παρουμε απο τις υπηρεσιες εδω?
              7)Εχουμε ακουσει για κατι γραφεια ευρεσεως εργασιας,ειναι αξιοπιστα?Εχετε κανενα να μας προτεινετε η ειναι ολοι τους απατεωνες?
              8)Οι αλλοι(εσεις) τι κανατε σε περιπτωση που δεν ειχατε κανεναν εκει να βοηθησει σε εργασια η φιλοξενεια?
              9)Μηπως ξεχασα κατι?Οποια επιπλεον συμβουλη ειναι καλοδεχουμενη.
              Χιλια συγνωμη για το μεγαλο post ευχομαστε να μπορειτε να μας καθοδηγησετε καπως.
              Ευχαριστω εκ των προτερων.

Comment

Originally posted by Evi+Xristos View Post
                Καλησπερα σε ολους,παιδια χρειαζομαι την βοηθεια σας.Σκεφτομαστε πλεον εως το τελος του καλοκαιριου να ανεβουμε Γερμανια γιατι εδω πλεον δεν βλεπουμε μελλον.Ας αναφερω οτι ειμαστε 2 ατομα (ανδρογυνο) η γυναικα μου ζουσε στην Γερμανια απο μωρο και στα 25 της ηρθε Ελλαδα.Απο οτι φαινεται, για να βρει δουλεια θα ειναι καπως ευκολο(εχει πτυχιο παιδαγωγου αναγνωρισμενη απο το κρατος βγαλμενο στην Γερμανια).Εγω απο την αλλη ειμαι πτυχιουχος ηλεκτρολογος οχηματων,δεν ξερω την γλωσσα(ψιλοκαταλαβαινω τα πιο βασικα) και ειμαι διατεθημενος να κανω οποιαδηποτε εργασια.Επισης,επειδη η γυναικα μου εχει μια πολυ καλη φιλη στο Mannheim σκεφτομαστε να παμε κατα εκει.Αφου εκανα μια περιγραφη της καταστασης τωρα εχω καποιες ερωτησεις:
                1)Ποσα χρηματα θα χρειαστουμε για το ξεκινημα μας?(Υπαρχει περιπτωση να βρουμε ισα ισα για τα εισητηρια).
                2)Που θα μεινουμε?
                3)Που θα πρεπει να απευθυνθω για να βρω εργασια?
                4)Οσο αφορα για μεταφρασεις και τιποτα γενικος που να απαιτει χρηματα ειναι δυσκολο γιατι ειμαστε με 0 στο ταμειο και φιλοξενουμαστε στα πεθερικα μου.
                5)Απο αποψη εργασιας ειμαστε ανεργοι με καρτες ανεργιας,χωρις επιδομα (εγω 9 μηνες και η γυναικα μου 5 χρονια).
                6)Ποια εγγραφα πρεπει να παρουμε απο τις υπηρεσιες εδω?
                7)Εχουμε ακουσει για κατι γραφεια ευρεσεως εργασιας,ειναι αξιοπιστα?Εχετε κανενα να μας προτεινετε η ειναι ολοι τους απατεωνες?
                8)Οι αλλοι(εσεις) τι κανατε σε περιπτωση που δεν ειχατε κανεναν εκει να βοηθησει σε εργασια η φιλοξενεια?
                9)Μηπως ξεχασα κατι?Οποια επιπλεον συμβουλη ειναι καλοδεχουμενη.
                Χιλια συγνωμη για το μεγαλο post ευχομαστε να μπορειτε να μας καθοδηγησετε καπως.
                Ευχαριστω εκ των προτερων.

Καλησπέρα xristo (μάλλον εσύ γράφεις αφού αναφέρεσε στην γυναίκα σου). Θα ξεκινήσω και θα τελειώσω με το (1). Αδερφέ μου χωρίς χρήματα στην αρχή θα έχετε μεγάλο πρόβλημα. Δεν θέλει τα τρομερά τα χρήματα αλλά εσύ λές μπορεί να υπάρχουν μόνο για τα εισητήρια....ένα €5000 (το ελάχιστο) το πρώτο καιρό πρέπει να υπάρχει.

Με όλο το θάρρος εγώ θα πρότεινα κάτι άλλο. Να ανέβει μόνη της η γυναίκα σου στην φίλη της ή όπου αλλού θέλετε και αφού έχει πάρει χαρτί απο την Γερμανία και ζούσε εδώ 25 χρόνια (πιστεύω μιλάει την γλώσσα) να πάει άμεσα στον Angentur für Arbeit και να αναζητήσει εργασία. Αν είναι όπως τα λές δεν θα είναι δύσκολο να βρεί. Αμέσως μετά (που θα υπάρχει και ο μισθός) έρχεσαι και εσύ και φουλάρεις για Γερμανικά και εύρεση εργασίας. Το βασικό είναι ο ένας να έχει δουλειά (απο την ώρα που το πορτοφόλι....). Μόλις βρεί εργασία θα μπορεί να σε ασφαλίσει και εσένα ιατροφαρμακευτικά κ.α. Αυτό πιστεύω διευκολύνει και οικονομικά την άνοδο σας.

καλή δύναμη!
                It’s simple. When someone does something nice for you, you pay it forward and do an act of kindness for someone else.

Comment

Μήπως γνωρίζει κάποιος αν ένα αυτοκίνητο με γερμανικές πινακίδες το οποίο κυκλοφορεί (σχεδόν) μόνιμα στην Ελλάδα επιτρέπεται να περνάει TUV σε ελληνικό ΚΤΕΟ και η βεβαίωση του ΚΤΕΟ να "αναγνωρίζεται" κανονικά από τη γερμανική ασφαλιστική εταιρεία στην οποία είναι ασφαλισμένο το αυτοκίνητο;

Comment

οι γερμανοι απο οσο ξερω δεν δεχονται το δικο μας ΚΤΕΟ.ειδικα στα φορτηγα...
                    Never interrupt your enemy when he is making a mistake.

Comment

φοτιος κτεο απο οτι ξερω πρεπει να περασει το αμαξη εκει που ειναι γραμενω... πχ σε σενα οπως το περιγραφεις γερμανια...

Comment

Συμφωνω με τον κοσοφο οτι χωρις καβατζα πισω δεν μπορεις να κανεις τιποτα εκτος του να ξεκινησετε απο κουζινα οπου συνηθως διατροφη και διαμονη ειναι εξασφαλισμενοι αλλα ειναι επιλογη πολυ υψηλου ρισκου μιας και μπορεις να βρεθεις στον δρομο οποιαδηποτε στιγμη και στον αερα!!!
                        ο Τροπος που λεει ο κοσοφος ειναι ο ασφαλεστερος τροπος να μπορεσετε να κανετε αρχη εκει.
                        Better Think twice instead once

Comment

καλημερα σε όλους!!Εβη και Χρηστο νομιζω οτι θα συμφωνησω με τα άλλα δυο παιδια, παρολο που εχω ζησει τον χωρισμο του ζευγαριου για μερικους μηνες και ξερω ποσο δυσκολο ειναι, και παρολο που τωρα ρισκαρα και εγω και ο συζυγος μου, και ανεβηκαμε στην Γερμανια πριν 2,5 μηνες (με τα παιδια, τρια παρακαλω!!) θα σου πω εμεις πως κοινηθηκαμε γιατι δεν ειχαμε κανεναν και δεν ξεραμε την γλωσσα (αλλα επειδη ειχαμε ποισμωσει δεν θα μας σταματαγε ουτε η γλωσσα) για αρχη βρικαμε μια πανσιον απο την Ελλαδα για να μπορουμε να δηλωθουμε γιατι όλα ειναι αλληλενδετα οσο ο συζυγος εψαχνε για δουλεια ειχα γραψει τα παιδια σε γερμανικο σχολειο και εγω ειχα το πρωινο ελευθερο για να βρισκω σπιτια μεσω ιντερνετ και παντα μεσω μεσιτικων γραφειων (οπου εκει χρειαζεσαι γυρω στα 4000 για να μπεις μεσα) εκει χρειαστηκα βοηθεια για να μιλαει καποιος με τους μεσιτες, τα χαρτια που εφερα απο Ελλαδα δεν μετεφρασα τιποτα στο δημαρχειο τα εδωσα ετσι και τα μετεφρασαν αυτοι, το ιδιο και στα σχολεια (τωρα αν χρειαστει κατι στην πορεια υπαρχουν και οι μεταφραστες) Οσυζυγος επειδη εχει ειδικοτητα ηταν πιο ευκολα στη δουλεια του όμως ο χρονος πιεζε για το σπιτι οποτε πηγε σε μια φιρμα μεχρι να παρει συμβολαιο για να νοικιασουμε το σπιτι και μετα αφου μπηκαμε βρηκε δουλεια στο αντικειμενο του. Επειδη εσεις εχετε καρτα ανεργιας στo arbeitzamt θα μπορουν να βοηθησουν για ευρεση εργασιας, ομως νομιζω οτι θα πρεπει να κοινηθεις και εσυ, ενα καλο βιογραφικο στα γερμανικα και να τα στελνεις μεσω email απαντανε ακομα και αν εχουν αρνητικη απαντηση. και μεχρι τοτε που θα ανεβειται καλο ειναι να αρχισεις να μαθαινεις λιγο την γλωσσα ενας ανεξοδος τροπος να μαθεις κατι ειναι στο ιντερνετ το Deutsch warum nicht? εχει γραπτο και ακουστικο υλικο και ειναι αρκετα καλο!Μακαρι να βοηθησα λιγο, για οποια άλλη πληροφορια εδω ειμαστε!! καλη δυναμη!

Comment

Ζώα στην Γερμανία

Ρε παιδες τι γινεται με τα ζώα στην Γερμανία κατι ακουσα για φορολογιες κτλπ που μπορουμε να μαθουμε ?
                            Εχω ενα μικρο σκυλακι τσιουαουα και θελω να το φερω..το τσιπακι ειναι υποχρεωτικο? τι αλλο πληρωνω?

Comment

Ναι καλά άκουσες υπάρχει φόρος για να έχεις σκύλο. Θα πατήσεις Hundesteuer + όνομα δήμου και θα σου τα βγάλει. Αν είναι για Στουτγάρδη κοίτα εδώ Hundesteuers Φόρος €108 για το 1ο σκύλο και για κάθε επόμενο 216. Ο φόρος είναι ανάλογα τον δήμο που είσαι. Ο κάθένας έχει διαφορετικό. Επίσης θα πρέπει να του κάνεις όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια τα οποία περνάνε στο τσιπάκι. Νομίζω πρέπει να του κάνεις και ασφάλεια αλλά δεν είμαι σίγουρος μάλλον εξαρτάται απο την ράτσα του. Γενικά σκύλος = ΕΞΟΔΑ + ενημέρωση ιδιοκτήτη και αλλαγή συμβολαίου αν λέει κάτι για ζώα. Γαύγισμα επίσης απαγορεύτε!!!!
                              It’s simple. When someone does something nice for you, you pay it forward and do an act of kindness for someone else.

Comment

ευχαριστωωω...

Comment

Working...
                                X