Καλησπερα, και εγώ Στουτγκάρδη είμαι, θα προσπαθήσω με ή χωρίς την οικογένεια να έρθω όποτε κανονισετε!
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Η ζωή στη Γερμανία ....
Collapse
X
-
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΡΧΗ
καλησπερα, προσπαθω να συγκεντρωσω πληροφοριες για μεταναστευση στη Γερμανια ..τι εγγραφα χρειαζομαι για να ερθω, ποιες ειναι οι προυποθεσεις για το jobcenter,αν μπορω να παιρνω καποιο επιδομα,αν μου πληρωνει το κρατος το σχολειο για να μαθω γερμανικα..αν ειναι ευκολο να βρω δουλεια κ περιπου ποσα σε πληρώνουν..αυτη τη στιγμη ειμαι ελλαδα, οπως καταλαβαινετε δεν μπορω να μαθω απο πουθενα..οποιαδηποτε πληροφορια θα μου ηταν πολυ χρησιμη
Comment
-
Λοιπόν, και εγώ είμαι πρόσφατη στο Μόναχο. Μεγάλη πόλη, με πολλές δουλειές, αλλά, μετά από σχεδόν 9 μήνες εδώ, κατάλαβα ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, μιας και όλες τις δουλειές τις βρίσκεις ΜΟΝΟ μέσω φίρμας και πουθενά απ ευθείας, και ότι όντως έχουν κατέβει οι μισθοί πάρα πολύ, μιας και οι φίρμες παίρνουν λεφτά από το μισθό σου, για τον κόπο που κάνανε για να σου βρούνε δουλειά. Στην οποία δουλειά, δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, κάθε βδομάδα είσαι και αλλού. Και έχουν το δικαίωμα να το κάνουν! Τη μια βδομάδα είσαι στο Fuhrt, την άλλη στο Eching, την άλλη στο Lochhauzen, και δεν μπορείς να κάνεις κάποιο πρόγραμμα, γιατί είναι και διαφορετικές οι ώρες που δουλεύεις. Επίσης, αν δεν έχεις συμβόλαιο ότι δουλεύεις κάπου ΜΟΝΙΜΑ, δεν πρόκειται να νοικιάσεις σπίτι ποτέ! Και οι τιμές στο Μόναχο έχουν ξεφύγει!! Πολύ! Δηλαδή, για μία γκαρσονιέρα, ούτε 30τμ έχουν το θράσος και ζητάνε από 500-600-700 ακόμα και 800 ευρώ έχω δει! Δηλαδή, όταν παίρνεις 1,100 μάξιμουμ 1200, πες μου πως ζεις! ΔΕΝ ΖΕΙΣ! Μπορεί τα σούπερ μάρκετ να είναι πιο φθηνά από Ελλάδα αλλά τα ενοίκια εξισορροπούν τη διαφορά! Εγώ είμαι εδώ με τον αρραβωναστικό μου, και τη μία δούλευα εγώ και τώρα δουλεύει αυτός. Εμένα, με απολύσανε 10 μέρες πριν λήξει το Probearbeit μου (οι 6 δοκιμαστικοί μήνες), και ενώ ήταν παντού ευχαριστημένοι από την απόδοσή μου, με απολύσανε, γιατί το έχουν σύστημα. Μα, τόσα άτομα περιμένουν μετά από εμένα. Γιατί να με κάνουν εμένα μόνιμη? Δεν τους συμφέρει οικονομικά. Γιατί, στην τελική, για τα λεφτά γίνονται όλα. Ακόμα και τους ιδιοκτήτες μαγαζιών, εταιρειών, εργοστασίων, τους συμφέρει καλύτερα να προσλαμβάνουν προσωπικό μέσα από Φίρμες, θα βγει η δουλειά τους, η έξτρα που χρειάζονται και μετά, άντες γεια! Όταν χρειαστούν πάλι, τότε ξαναπαίρνουν κόσμο για όσο διάστημα χρειαστεί. Όσο καλός και να είσαι, τώρα πια, δύσκολα κάπου μονιμοποιείσαι. Και αυτό το σύστημα το κατάλαβα, και λέω, φως στο τούνελ δεν υπάρχει. Γι αυτό εγώ και ο αρραβωνιαστικός μου, γυρνάμε πίσω. Κρήτη μένουμε (Ρέθυμνο). Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση, αυτά που σχεδιάζαμε, (απλά πράγματα- να έχεις μία καλή δουλειά, να βρεις ένα σπιτάκι και απλά να ζεις- γιατί λεφτά δεν κάνεις πια- όχι όπως κάνανε οι παλιοί που είχαν μεταναστεύσει), να βγει τίποτα πραγματικότητα. Δεν σε αφήνει το σύστημα που έχουν οι Γερμανοί πια. Και το ξαναλέω- δουλειές υπάρχουν. Πολλές! Και συμφωνώ με τον Cj Georgio, προτιμούν τους Πολωνούς, Βουλγάρους, Ρώσους, Ρουμάνους, κλπ, (ακόμα και αν δεν μιλάνε γρι γερμανικά), (ενώ στην ουσία παντού χρειάζεται-και έτσι είναι το σωστό, αφού είμαστε σε μία ξένη χώρα, πρέπει να μάθουμε τη γλώσσα της- για δικιά μας διευκόλυνση), και όμως, τους προσλαμβάνουνε, γιατί απλά τους πληρώνουνε πολύ λιγότερο!!! Τα μεροκάματα έχουν πέσει πολύ, και ανάλογα με τις ώρες που δουλεύεις, δεν πληρώνεσαι! Αυτά τα ολίγα ήθελα να πω. Ναι, μεν καλύτερη ποιότητα ζωής, και σε πολλά καλύτερα το Μόναχο από την Ελλάδα, αλλά, το ίδιο δυστυχισμένη που ήμουν στην Ελλάδα, βρίσκω τον εαυτό μου να είναι και εδώ. Τουλάχιστον θα γυρίσω στο σπιτάκι μου, πουάνεργη που είμαι εδώ τώρα και 2 μήνες, (έχω κάνει άπειρες αιτήσεις και προσωπικά και με email), τουλάχιστον δεν θα έχω να πληρώνω και ενοίκιο. Καταλαβαίνετε τι εννοώ?Στην υγειά μας ρε παιδιά!
Comment
-
Καποιος που τα γραφει και καιρο αυτα,ειναι κακος,τρολλαρει,θελει να αποτρεψει τους αλλους να μεταναστευσουν.
Σε αλλο ποστ γραφτηκε οτι παιρνεις 35 ευρω το 8ωρο!!!
Καταλαβετε οι μοντ που εισαστε βολεμενοι εδω και χρονια στην Γερμανια απο τους συγγενεις σας,δεν ειναι ευκολα τα πραγματα πλεον για τους καινουργιους.Πολλοι εχουν ηδη δουλειες στην Ελλαδα και θελουν να τα παρατησουν και να πανε εξω.Να πανε εξω να παρουνε ποσα?Να πρωτοπληρωσουν τι?
Comment
-
Μέσα από ίντερνετ site και εφημερίδες, βρίσκεις ένα σπίτι που σε ενδιαφέρει. (Εγώ μένω Μόναχο και εκεί έψαχνα). Και για να δεις τα σπίτια, έχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες που κλείνουν οι μεσίτες ή οι ιδιοκτήτες, για να πάει όποιος ενδιαφέρεται για να δει το σπίτι. Συνήθως δεν είσαι μόνος σου. Είναι και άλλα 30 άτομα. Βλέπεις το σπίτι, και αν ενδιαφέρεσαι για το σπίτι, σου δίνουν κάποια χαρτιά για να συμπληρώσεις, είτε αμέσως είτε αργότερα με την ησυχία σου. Στα χαρτιά αυτά, εκτός από τα προσωπικά σου στοιχεία, όνομα κλπ κλπ, έχει να προσκομίσεις (είτε με email, είτε με φαξ), και το συμβόλαιο από τη δουλειά σου καθώς και τις τελευταίες 3 σου πληρωμές. Αν δουν ότι έχεις συμβόλαιο από φίρμα, και δεν είναι νόμιμο, καθώς επίσης αν δούνε ότι παίρνεις πχ. 1100-1200, ΞΕΧΝΑ ΤΟ!!!! Δεν πρόκειται να βρεις σπίτι ποτέ. ΠΟΤΕ!!! Και έχουν ξεφύγει κατά πολύ οι τιμές των ενοικίων, δηλαδή, για μία γκαρσονιέρα ούτε 30 τ.μ. μπορεί να ζητάνε 500-600-700 ή και 800 έχω δει!! Για ένα δωμάτιο! Άρα, ο μισθός σου πρέπει να είναι 3 φορές πάνω από την τιμή του ενοικίου, για να μπορέσεις να νοικιάσεις. Και έτσι όπως έχουν καταντήσει τα πράγματα με τις δουλειές μόνο από φίρμες, αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ! Εκτός όμως, αν είσαι πάρα πολύ (μα πάρα πολύ τυχερός) και βρεις σπίτι, από στόμα σε στόμα, και μιλήσει κάποιος για σένα, και να βγει ο ένας και να μπει ο άλλος. Αλλά, έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα τώρα, πολύ δύσκολα... Τόσος κόσμός έρχεται για να μείνει. Δε φεύγει πια.. Λίγα τα σπίτια, μεγάλη η ζήτηση, εξωφρενικές τιμές. Και αν πεις να νοικιάσεις κάπου έξω, σε κάποιο χωριό, τη διαφορά του ενοικίου την τρως στα μεταφορικά εισιτήρια (Wochenkarte -Monatskarte) ή αν έχεις αμάξι, στις βενζίνες..Στην υγειά μας ρε παιδιά!
Comment
-
Καλημέρα Cj Georgio και καλό μήνα. Θα ήθελα να συμφωνήσω με την πολιτική των Leihfirma εδώ, που εκμεταλλεύονται την κατάσταση ότι υπάρχει πολύς λαός που ψάχνει δουλειά. Εκτός από τις Μεσογειακές χώρες, όπως εμείς, έχει έρθει και πολύς κόσμος από Ρουμανία, Βουλγαρία, και σίγουρα πολύ Πολωνία (ανέκαθεν ήταν Πολωνία και Τουρκία εδώ), και εγώ στο Μόναχο, δουλεύοντας από φίρμα με 8 μηνο συμβόλαιο (με απολύσανε επειδή δεν μου βρίσκανε λέει δουλειά, 10 μέρες πριν λήξει το δοκιμαστικό 6μηνο Probearbeit) μόνο Πολωνούς είχα για <συνάδελφους>!! Το σύστημα έχει αλλάξει. Δεν σε κάνουν πια μόνιμο! Πουθενά! Σε απολύουν πριν σε κάνουν μόνιμο! Και μετά, είσαι πάλι από την αρχή, από το μηδέν, γιατί σε όποια άλλη φίρμα και να ξεκινήσεις, πάλι θα έχεις το 6μηνο δοκιμαστικό! Και όσο για τη γλώσσα, συμφωνώ. Εννοείται ότι πρέπει να μιλάς τη γλώσσα για να μπορείς να συννενοηθείς, αλλά, σε τόσους μήνες, και πηγαίνοντας από τη φίρμα, μια βδομάδα δουλειά εδώ, μία βδομάδα δουλειά εκεί, (γιατί,αυτό κάνουνε τώρα! Σε στέλνουνε όπου χρειάζεται και για όσο χρειαστεί!), συνάντησα άτομα, που μιλούσαν σε πολύ χάλια επίπεδο, και όμως παρ όλα αυτά, (κυρίως Πολωνούς) τους προσλαμβάνανε για την οποιαδήποτε δουλειά!!! Και εγώ καλή ήμουν τόσους μήνες, δεν έδωσα δικαιώματα, δεν βγήκα άρρωστη και όπου δούλεψα ήταν όλοι ευχαριστημένοι από εμένα. Και όμως, πήρα την απόλυσή μου!!! Γιατί δεν με κάνανε μόνιμη? Απλά, θα φύγω εγώ, θα ξεκινήσει άλλος 6 μηνο δοκιμαστικό, και λίγο πριν τελειώσει θα φάει και αυτός/ή την απόλυση, γιατί έτσι συμφέρει. Για τα λεφτά γίνονται όλα.. Οι εταιρείες αυτές, ακροβατούν στα όρια του νόμιμου και του παράνομου. Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουνε...Πολύ πριν τους είχα ζητήσει να μου δώσουν μία συστατική επιστολή (Arbeitzeugnis), και μου είπαν, ναι, πολύ ευχαρίστως, τέλος βδομάδας θα στη στείλουμε. Περάσαν 2 βδομάδες, ενοχλώ τηλεφωνικά μου είπαν, ψέματα, πως, δεν την πήρατε ακόμα? Σας τη στείλαμε!! Και μετά, θα στη ξαναστείλαμε. Μην τα πολυλογώ, ένας μήνας πέρασε και πάλι στο δούλεμα. Για εμένα ήταν σημαντικό να την έχω γιατί δεν φταίω εγώ που απολύθηκα έτσι? Και δεν άντεξα, μετά το μήνα, τους πήρα τηλέφωνο και τους είπα, γιατί μου λέτε ένα μήνα ψέματα κλπ κλπ. Και πόσο δύσκολο είναι να γράψετε μία συστατική επιστολή? Και αν δεν μου στείλετε μέχρι τέλος του μήνα θα πάω σε δικηγόρο!!! Και το άλλο πρωί είχα τη συστατική επιστολή στο χέρι μου!! Σε δουλεύουν κανονικά οι φίρμες! Αυτό είναι!!!Στην υγειά μας ρε παιδιά!
Comment
-
Δεν προσπαθώ να αποτρέψω κανέναν να μεταναστεύσει. Δικαίωμα του καθενός να κάνει ότι θέλει με τη ζωή του. Έτσι δεν είναι? Όμως, ξαναλέω, τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν παλιά! Ούτε τα μεροκάματα! Υπάρχουν μεροκάματα καλά, αρκεί να είσαι από τους παλιούς, (δηλαδή πάνω από 10 χρόνια προυπηρεσίας) και να έχεις παλιά μόνιμα συμβόλαια. Εμείς οι καινούριοι, που βρίσκουμε δουλειά μόνο μέσα από Φίρμες (Εταιρείες Ενοικιάσεως Εργαζομένων), το μάξιμουμ που πληρώνουν είναι 8,19 την ώρα. Στάνταρτ τιμή! Αλλά, όταν μου πήρε συνέντευξη μία ελληνίδα από Τρίκαλα που δουλεύει σε τέτοια φίρμα (αυτή προσλαμβάνει κόσμο και είναι 25 χρόνια Γερμανία), μου είπε, έχουν αλλάξει τα πράγματα. Δεν είναι όπως τότε, που πρωτοήρθανε οι γονείς μας, και οι συγγενείς μας, και χέρια να είχες, δούλευες!!! Και τότε έβγαζες και λεφτά! Τώρα, έχουν κατέβει κατά πολύ τα μεροκάματα, εξαιτίας των Πολωνών, Ρώσων, Βουλγάρων, Ρουμάνων κυρίως, που έχουν κατεβάσει το ωρομίσθιο και σε 5 ευρώ ακόμα, (και ποιον δεν συμφέρει εργοδότη να του βγαίνει η δουλειά με πολύ λιγότερα χρήματα?) Έχω κάνει κάποιους γερμανούς φίλους και τα συζητάμε και μου λένε, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο εδώ, ακόμα και για γερμανούς και πως αυτό είναι η μοντέρνα μορφή σκλαβιάς!!!! Και εφόσον δεν σε αφήνει το γερμανικό σύστημα δουλειάς να μονιμοποιηθείς πουθενά από θέμα δουλειάς, δεν πρόκειται να βρεις σπίτι ποτέ! Και αν βρεις από τύχη, ζήτημα αν θα δεχτούν να στο νοικιάσουν με τα λεφτά που θα προσκομίσεις σαν απόδειξη ότι παίρνεις. Δουλειές υπάρχουν, οι μισθοί πέφτουν, τα ενοίκια όσο πάνε και ακριβαίνουν και ξεπερνάνε τα όρια τρελής επιστημονικής φαντασίας, πόσο θα αντέξεις με αυτές τις καινούριες συνθήκες?Στην υγειά μας ρε παιδιά!
Comment
-
Mia fora to trimhno htan.
Sxetika me thn katarghsh tous: Fünf wichtige Fakten: Praxisgebühr ade: Was Patienten jetzt wissen müssen - Krankenversicherung - FOCUS Online - Nachrichten
Comment
-
Η αλήθεια παιδιά είναι ότι όντως τα πράματα δεν είναι ευκολα. και η αλήθεια είναι ότι πολλά πράματα είναι ακριβότερα απο την Ελλάδα. Βέβαια μας βοήθησε πολύ ότι με το που ήρθαμε η γυναικα μου άρχισε αμέσως να διδάσκει γερμανικά και είχαμε κατευθείαν ένα εισόδημα και εγώ δεν άργησα να βρω δουλειά. αλλιώς δεν ξέρω πως θα τα έβλεπα τα πράματα. την διαφορά την βλέπεις στην καθημέρινότητα σου, όλα λειτουργούν και δεν υπάρχει άγχος. λίγο πίστη και πείσμα θέλει
Comment
Comment